Образователна лекция на тема: „Делата за хулигански прояви на малолетни и непълнолетни“

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОКРЪЖЕН СЪД – БУРГАС

Образователна лекция на тема: „Делата за хулигански прояви на малолетни и непълнолетни“  

            Окръжният съдия Радослава Маждракова гостува в СУ „Константин Петканов“, в ж.к. „Меден рудник“, с изнесена лекция по темата за детското правосъдие. Визитата е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която бургаските Окръжен и Районен съд осъществяват в училищата.

Директорът Ивайло Марков приветства открития урок. „Тук обучаваме млади хора, които трябва да имат своята информирана и базирана на знания позиция. Ръководя училище, което се стреми да мотивира своите възпитаници да мислят и се стремят към израстване“, коментира директорът.

Съдия Маждракова представи темата за малолетните и непълнолетни лица – свидетели, жертви и извършители на престъпление. Тя говори за участието на деца в съдебни процеси и налагането на възпитателни мерки при констатирани противообществени прояви. Интерес сред учениците предизвикаха престъпленията за хулиганство, регламентирани в чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс – сбиване, отправяне на обиди, непристойно поведение. Магистратът разказа за случаи от своята практика, в която е констатирано, че престъпните деяния са извършени от непълнолетни лица поради увлечение и лекомислие.

Десетокласниците получиха като подарък малко книжно издание на Конституцията на Република България и информационна брошура за защита в дигиталния свят, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет. Следващото гостуване на съдия в училището ще бъде по темата за домашното насилие и мерките за защита на правата на жертвите.

 

 

 

 

 

 

Add your thoughts

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.