С много интересни игри, занимания и страхотни преживявания учители, ученици и родители от бургаското СУ „Константин Петканов“ посрещнаха днешния празник на Християнското семейство. В училището се проведе инициативата „Знания за правата на човека“, в която взеха участие ученици от I до XII клас, в това число и деца със специални образователни потребности.

Програмата бе изпълнена с приятни преживявания, които стоплиха сърцата на присъстващите и им помогнаха да усетят празника по най – добрия начин. Ученици посрещнаха на входа на училището почетни гости от регионалния инспекторат по образование, община Бургас и директори на съседни училища с вкусна питка с мед и шарена сол.

Във фойаето на втория етаж присъстващите разгледаха изложба с рисунки, книжки и къщички с поздрави, сътворени от ученици от I до VII клас на тема „Моето семейство“. Гостите, приветствани от директора Даринка Иванова, разгледаха и оцениха способностите на учениците и бяха поканени в специално приготвена за празника стая. Ресурсният учител Луиза Петрова представи презентация по темата за семейството, в която изложи основните акценти за опазване правата на човека, едно от които е правото на семейство; за равенството и толерантността, като част от социалния статус и място в обществото.

Децата със специални потребности изработиха колаж на семейно дърво заедно със своите родители и ученици от IX и X клас. В дейността с радост се включиха и гостите на събитието. На техните столове беше залепено сърце с надпис „ГОСТ“. Те написаха имената си на изрязани по шаблон цветни ръчички и ги залепиха на таблото. Така дървото бе завършено и всички участници станаха част от голямото семейство на училището, а постерът получи надслов „Ние сме едно семейство“. За своето участие децата със специални потребности получиха подаръци – образователни календари, с които да научат сезоните, времето, часовника и дните от седмицата.

След това децата поздравиха присъстващите с кратки, но хубави думи за семейството, а междувременно гостите бяха поканени да се включат в турнир по шах с ученик от VII клас, кандидат за шах-майстор. За своите постижения в края на турнира Алекс получи комплект за шах, за да тренира за бъдещите си победи.

 

 

Следващото представяне в тържеството бе на Ивайло от V клас, който демонстрира пред гостите няколко „кати“. Той тренира шотокан в Карате клуб „Цанев“ – Бургас и вече е получил оранжев колан. Ученикът показа движения, с които впечатли публиката и получи бурни аплодисменти. Неговата награда беше скицник с моливи, понеже освен каратист, Ивайло е и много добър художник. Рисува комикси, които ще са част от цяла книжка.

Тържеството продължи с музикален поздрав от Михаил, ученик в III клас, който изсвири на китарата си прекрасна мелодия. С нея той очарова присъстващите и спечели място в сърцата им, затова получи заслужени аплодисменти за изпълнението си. Директорът му връчи музикална награда, за да насърчи неговия талант.

С това изпълненията на талантливи деца съвсем не приключват, защото последва поздрав на английски език от деца в IV клас, които рецитираха стихотворение и изпяха песен за семейството под ръководството на Кремена Керемидчиева, учител по английски език.

Гости и участници в инициативата бяха и колегите от Младежкия международен център – Бургас Михаил Колев и Анелия Асенова, които организираха ролеви игри с учениците от горен курс, но включиха и децата със специални образователни потребности. В края на тържеството Даринка Иванова подари по един тефтер с логото на Проекта „Знания за правата на човека“ и химикал на участвалите ученици, на родители и гости, в който те да записват своите планове и успехи.

След като благодари на всички участници и гости за това, че са били част от празника, директорът изказа своите пожелания за здраве, мир, любов и разбирателство във всяко семейство и покани присъстващите да се почерпят с вкусни хапки, десерти и напитки. Така празничният ден приключи с добро настроение и приятни впечатления за всички.

Ръководството и педагогическият екип на СУ „Константин Петканов“ работи по множество проекти, чрез които се стреми да приобщи учители, родители и деца в обучителния процес. Целта е да се постигне по-добра комуникация между възрастни и деца, по-добро усвояване на учебния материал и навременно и резултатно осъществяване на възпитателните процеси.